Pályázat 1. – Erasmus+ IMPACT

2018 szeptemberében iskolánk, a Pécsi Éltes EGYMI Erasmus+ óvodai-iskolai partnerségek pályázatot nyert. A két éves projekt a Kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája közreműködésével készült.


A pályázat címe: Interaktív Jelentőségteljes Programok és Kreatív Terápiák (angol rövidítése: IMPACT) A közös munka során a kolozsvári iskola új terápiaként bemutatja az információs, kommunikációs technikákkal végzett fejlesztés és az iskolai hidroterápiás fejlesztés programját, míg a pécsi iskola a Veronika zeneprojekt és az állatasszisztált terápia fejlesztési módszereivel ismerteti meg a másik ország speciális iskoláját szakmai találkozók keretében. Az új terápiák tanulmányozásának célja az SNI és a hátrányos helyzetű tanulók esetében az integráció fokának növelése.

A szakmai találkozók mellett a két iskola pedagógusai kötetlen beszélgetések, kirándulások alkalmával megismerik egymást, a határon túli magyarság oktatásügyét és kultúráját.

Az első évben egy tíz tagból álló szakmai team látogatására kerül sor mindkét iskolában. A második évben egy kilenc fős gyermekcsoport utazik Kolozsvárra, majd onnan egy másik csoport Pécsre.
Az egyhetes program jó lehetőséget kínál a másik iskola terápiás módszereinek kipróbálására, és a kötetlen foglalkozások, közös kirándulások alatt egymás megismerésére.

A két éves időtartamű projekt végig a közös munkáról, egymás megsegítéséről és annak az empatikus szakmai munkának az egymás általi megtámogatásáról szól, melyet a speciális iskolában minden pedagógus magáénak tudhat. A két iskola hatékony együttműködése az Erasmus+ pályázat keretében lehetővé teszi a speciális oktatás, nevelés nemzetközivé válását.