Elsősegélynyújtás projekthét, 2021. január

A koronavírus-járvány miatt bizonyos szabályokat figyelembe kellett venni a projekthét megszervezésekor. Az intézményeken belül a tagozatok és ezen belül az osztályok saját maguk dolgozták fel a témakört. Egyes tanulók távoktatás formájában is dolgoztak a témán. Az intézmények tanulói megtekintették az elsősegély táskát, gyakorolták az alapvető tennivalókat egy-egy sérülés esetén. A tanulók megtanulták, hogy mit kell tenniük, ha valaki rosszul lesz az utcán, illetve mi a tennivaló, ha közlekedési baleset szemtanúi vagy részesei lesznek. A tanulási folyamat végén a gyakorlatban bemutatták ismereteiket. A tanulók a gyakorlati tudnivalók mellett elméleti tudásra is szert tettek. Szlovéniában Power Pointos előadás készült, amelyben kisfilmekkel, példákkal lett szemléltetve az elsősegélynyújtás folyamata.

Szlovákiában a résztvevő diákok megtanulták felismerni azokat az

élethelyzeteket, amikor szükség van az elsősegélynyújtásra, amelynek célja a bajba jutott személy állapotának javítása. A diákok megismerhették a teendők helyes sorrendjét az elsősegélynyújtáskor. Ilyenek voltak a biztonságba helyezés, az újra élesztés technikái, vérzéscsillapítás, a segélyhívás módszere és a további teendők a mentőszolgálat megérkezéséig.

Az előadások után a diákok  gyakorlati bemutatón vettek részt, ahol szemügyre vehették az alapszintű újra élesztés technikáját, az erős vérzés elállítását, valamint a stabil oldalhelyzetbe fektetést, melyet a témában szakképzett tanáraink mutattak be.  Később a gyerekek maguk is kipróbálhatták, hogy hogyan boldogulnának az elsősegélynyújtás közben, ha a sérült vérző sebét nekik kellene ellátniuk. Ez a feladat nagyszerű lehetőséget biztosított egy kis versengésre is. A diákok feladata a lehető legrövidebb idő alatt egy kötés elkészítése volt, természetesen úgy, hogy a kötés a rendeltetésének megfelelő célt szolgálja.   

Az eseményhez tartozó fotóalbumok az alábbi linkeken érhetők el:

Sepsiszentgyörgy (Románia)

Lendva (Szlovénia)

Királyhelmec (Szlovákia)

Pécs (Magyarország)