„ Design the Positive: Positive Thinking, Positive Communication and Positive School Spaces”

  1. márciusában lehetőségem nyílt a pályázat keretein belül elutazni Firenzébe és ott a „ Design the Positive: Positive Thinking, Positive Communication and Positive School Spaces” nevű kurzuson részt venni. A tanfolyam egy hétig tartott és az Europass Teacher Academy ottani épületében volt. A kurzuson rajtam kívül még 7 kolléga vett részt különböző országokból (Németország, Portugália, Spanyolország, Görögország). Számomra nagyon érdekes és pozitív volt, hogy ez által bele láthattam más országok, más kultúrák oktatásába, intézményeibe. Megosztottuk egymással a tapasztalatainkat, módszereinket, meglátásainkat. A csoportból egyedül én voltam gyógypedagógiai asszisztens és csak én dolgoztam sérült gyerekeket foglalkoztató intézményben, így mindenkit érdekelt ez a típusú intézmény és hogy hogy zajlanak itt a mindennapok.

A kurzus napjai pozitív hangulatban teltek, mindenki nagyon kedves volt. Minden napot egy kis vidám „játékkal” kezdtük , hol énekeltünk együtt, hol párosan kaptunk feladatokat, így megalapozott volt a jókedv. Tanultunk különböző légzési technikákat, relaxációs gyakorlatokat. Nagy hangsúlyt fektettünk az érzelmekre, pozitív kommunikációra, stresszes helyzetek kezelésére, hogy majd ezeket itthon is tudjuk kamatoztatni. A képzésen digitális eszközöket is használtunk (telefon, laptop), ami számomra nagyon pozitív volt, mert megismerhettem olyan applikációkat és honlapokat ami hasznos lehet.

Mindegyikünk tartott a saját iskolájáról egy kis összefoglaló előadást, így részletesebben betekinthettünk egymás munkájába.

Az órák után minden napra terveztem magamnak egy kis sétát, kirándulást vagy kulturális programot, hiszen Firenze tele van látnivalókkal. Jártam az Uffizi Galériában, a Boboli- kertben, több helyi templomban, a Ponte Vecchio hídon, a Piazza Michelangelo téren, a Piazza della Signorina téren is. Lehetőségem volt részt venni egy vezetett városnézésen is ahol Firenze város történelmével ismerkedtem meg egy kicsit. A szombati napon pedig a kurzus keretén belül elmentünk egy Toszkán kirándulásra. Jártunk Pisa-ban , San Gimignano-ban és Siena-ban is. Nagyon sok élménnyel és ismerettel gazdagodtam ezen egy hét alatt.

 

                                                                                                                               Pap Szilvia

 

Fényképek