„Speciális szükségletek és tanulási nehézségek”

Athén 2022

Erasmus program keretein belül Görögországban speciális szükségletek és tanulási nehézségek című kurzuson vehettem részt Athénban. A tanfolyam rengeteg információval bővítette a tudásomat nem csak a görög oktatás és kultúra terén, hanem a történelmük is szerves részét képezte a megismerés folyamatának.

            A tanfolyam összesen 5 napig tartott. Mindennapra jutott érdekesebbnél érdekesebb információ. Az oktatást történelmi nézetből kezdték, így megismerkedhettem Athén oktatási rendszerének kialakulásával. Egyik nap lehetőséget biztosítottak számunkra a Nemzeti Régészeti Múzeum kiállítását megtekinteni. Érdekesnek bizonyult az elméleti bemutatás után a szemléletes múzeum kincseit megcsodálni.

Csekély létszámunknak köszönhetően a szervezők lehetőséget biztosítottak számunka egy intézménylátogatásra is. Személy szerint ezt a programot élveztem a legjobban, mivel a saját szememmel láthattam és tapasztalhattam, hogy milyen körülmények között kell a nevelés-oktatást megvalósítani abban az intézményben, illetve a beszélgetés az oktatókkal nagyon tanulságos volt. Több tárgyi szemléltetéssel prezentálták, hogy a gyerekek milyen képességrendszerekkel rendelkeznek és milyen eszközökkel és módszerekkel igyekeznek ezeket fejleszteni. Az iskola összesen 2 tanteremmel, 1 mosdóval és egy kisebb elkerített udvarral rendelkezik. Olyan tanulók járnak ebbe az intézménybe, akiknél bármilyen beszéd-, vagy mozgáselmaradottságot tapasztaltak, illetve több esetben megjelent az autizmus spektrumzavar is.

            A szállásom a belvárosban volt megtalálható, nem messze a képzőintézménytől. Mindennap könnyen sikerült eljutni az oktatásra. A városon érezhető a COVID-19 okozta nehézségek, például a rongálások mértékében, rengeteg grafiti tarkította az üzletek és épületek falait. Több üzlethelyiségen az eladó, illetve kiadó táblák voltak fellelhetőek, rengeteg bolt zárt be. A belvárosi részben inkább a nagyobb üzletek érvényesültek. Sok kisebb utcákból épült fel Athén, számomra egy útvesztőhöz volt hasonlítható, nem volt könnyű eligazodni.

Az időjárás sajnos nem volt szerencsés számomra, mivel majdnem mindennap esett az eső. Természetesen ez nem ronthatta el az utazásomat és erről a szervezők is gondoskodtak.

            A képzőintézmény mindennap helyi süteményekkel, teával és édességgel várta érkezésünket. Az oktatók mindennap gondoskodtak róla, hogy az oktatás után szabadidőnkben hasznos programokon vehessünk részt. Mindennap kaptunk nevezetességről térképet és részletes leírást.

            A szervezők igyekeztek minket minél jobban belevonni a tanfolyamba, minél interaktívabban teljen az idő. Az összes résztvevő és az oktatók is bemutatták a saját oktatási rendszerük sajátosságait, nehézségeit, továbbá saját intézményüket.

            Szabadidőmben igyekeztem mindent megtekinteni, amit javasoltak számomra. Kedvenc nevezetességeim közé tartoztak az Acropolis, Agora és Lükabéttosz-hegy, ahonnan egész Athén tengerpartjával együtt belátható volt. Meg kell említenem az athéni Nemzeti Kertet. Annak ellenére, hogy virágok tekintetében nem a legideálisabb időpontban látogattam el, csodálatos látvány nyújtottak számomra a hatalmas növények és a mandarinnal telis-tele fák.

            Összességében nagyon tanulságos utazáson vehettem részt és ezért hálás vagyok, hogy ezen a tanfolyamon szakmai fejlődést érhettem el.

Maródi Veronika

 

Fényképek