Az ERASMUS+ MAGONC projekt részeként egy napraforgó olajütő látogatására került sor a királyhelmeci Közös igazgatású iskolában. A napraforgó egyike azon sok nyersanyagnak, amelyet a talaj biztosít számunkra. A napraforgómag nyersen is közkedvelt csemege, de mi megnéztük a napraforgómag préselési folyamatát, aminek a végterméke maga a napraforgóolaj. A kis családi vállalkozás régiónkban található, és Szlovákiában az egyetlen olyan présgéppel dolgoznak, amely évszázados múltra tekint vissza, de ugyanakkor modern technológiával módosított gépeket használnak a gyártáshoz. A napraforgóolajat melegen sajtolják. A termékek minősége magától értetődő. Csak a legjobb napraforgóolaj kerül a palackba. Iskolánk a préselés alapanyagát helyi felelősségteljes kistermelőktől szerezte be, akiket személyesen ismerünk, és akik nagyra értékelik azt a földet, amelyen napraforgót termesztenek. A magvakat és a szemeket préselés előtt iskolánk tanulói alaposan megvizsgálták. A préselés óvatos és kíméletes volt, ahol elsősorban az olaj minőségre, nem pedig a mennyiségére voltunk tekintettel. Préselés és ülepítés után kézzel töltöttük az olajat palackokba. Látogatásunk során a gyerekek megtanulták egy következő felhasználási módját azoknak a nyersanyagokat, amelyeket a földünk tálcán kínál.