2022.10.24. – 10.27.
Az ERASMUS+ MAGONC projekt megvalósítása keretében a királyhelmeci Közös Igazgatású Iskolában a szilvalekvárfőzéshez és az idei őszi termésekből kompótok készítéséhez kapcsolódó rendezvényre került sor. Régiónkban nagy hagyománya van a szilvalekvár vagy szilvabefőtt készítésének. Még nagyanyáink is rézbográcsban, vasállványon készítették elő. Főzés közben hosszú nyelű fakanállal kavarták a lekvárt, hogy ne égjen meg. Tanárok, tanulók és szüleik közösen igyekeztek ezt a szép hagyományt megőrizni iskolánkban. A korábban gyűjtött szilvából nagyon finom szilvalekvárt készítettünk a tanulók szüleinek régi receptje szerint. A szilvalekvárral megtelt üvegeket saját címkékkel jelöltük meg.
A rendezvény következő részében a szülők receptje alapján készítettük el a híres szilvabefőttet. Mindannyian tudjuk, hogy a gyümölcsök és zöldségek egész télen át frissen tartása lehetetlen, ezért találtak ki olyan csodálatos módszereket, mint a befőzés. Az összegyűjtött szilvát többször jól megmostuk, szétválogattuk. Az egyes gyümölcsök átvizsgálása után a sérült vagy férges szilvát eltávolítottuk. Az üvegek befőzésre való előkészítése után diákjainkkal közösen megkezdődött a tényleges befőzés. Ezt követően a kész kompótokat lassan lehűtöttük, és stílusos címkékkel jelöltük meg a befőttesüvegeket.