Job shadowing Németországban

2023.10.03-10.11 között, öt kolléga vett részt job shadowing látogatáson Németországban egy fellbachi speciális iskolában.

A résztvevők a mobilitás során német és angol nyelven kommunikáltak egymással. A közös programok során fejlődött a résztvevők szókincse, erősödött szóbeli kifejezőkészségük. A közös szakmai nyelv használata elősegítette a szakmai szókincs fejlődését is. A mobilitáson megismerkedtek kollégáink az integrációnak egy különleges formájával, amelyet az iskola szövetkezeti formának nevez. Ebben a tanulási formában a gyermek képességeinek megfelelően egyéni differenciálásban részesül,egyszerre tagja a speciális és a többségi iskolának is, mindkét iskola programján részt vesz. A tanórák egyénileg vannak differenciálva, de vannak közös órák két tanár közreműködésével. Az iskolában kollégáink megismerték azt a sajátos jelnyelvet, melyet a német pedagógusok dolgoztak ki, azoknak az értelmileg akadályozott gyerekeknek, akik valamilyen ok miatt nem beszélnek.

Kollégáink megfigyelték az iskolában működő diákönkormányzat (SMV demokratikus szervezet) munkáját.

Az értelmileg akadályozott gyerekek körében a magyar és a német iskola számos terápiás programot kínál fel a gyermekek képességeinek megfelelően. Így pedagógusaink tanulmányozhatták az iskola saját uszodájában zajló hidroterápiás programot A program során kollégáink megismerték azokat az eszközöket, melyek segítségével a gyerekek könnyedén és biztosan mozognak a vízben. Az eszközökön túl bemutatásra kerültek azok a módszerek, melyekkel lehetőség van a mozgás minél intenzívebb fejlesztésére. Ilyen alternatív módszer a lovasterápia, melyet kollégáink élőben, a helyszínen tanulmányoztak.

A szabadidő hasznos eltöltésére, a kézügyesség, szépérzék fejlesztésére 2020 óta  a gyerekek saját festésű vagy előre meghatározott motívumú termékeket terveznek, melyeket aztán textiliákra vasalnak rá. Terveznek táskákat, pólókat,kulcstartókat, tolltartókat. Működik az iskolában egy gyerekek által gyűjtött receptekkel felszerelt tankonyha is, ahol a gyerekek heti rendszerességgel sós és édes süteményeket készítenek eladásra.A tevékenységek jó előfutárai a munka világának. Megszervezését,lebonyolítását kísérték végig kollégáink aktív hospitáció keretében.A szakmai programok mellett kollégáink számos kultúrális programon vettek részt. Ellátogattak a Stuttgarti Mercedes múzeumba, fényfesztiválon jártak Waiblingenben,tökfesztivált látogattak meg a  Ludwigsburgi kastély parkjában. Élvezték a hires Stuttgarti sörfesztivál hangulatát és igazi szüreti felvonulást nézhettek meg Fellbachban. Jó barátságba kerültek német pedagógus kollégáikkal és a közös beszélgetésen további Erasmus+ együttműködés alapjait vázolták fel.

Pabstné Adorján Zsuzsanna

 

fényképek