Life Coaching for Teachers: Happy Teachers for better Students

  1. áprilisában lehetőségem nyílt az Erasmus+ pályázat keretein belül Barcelonába utazni és ott egy szakmai tanfolyamon részt venni. A kurzus címe: Life Coaching for Teachers: Happy Teachers for better Students. A képzés hétfőtől szombatig tartott, helyileg az Europass Academy Barcelona épületében volt. Összesen 10-en voltunk résztvevők, különböző országokból (Finnország, Görögország, Hollandia és én Magyarországról). Az órák minden nap 9:30-tól 14:30-ig tartottak és utána mindenki beosztotta a szabadidejét, ahogy akarta.

A tanfolyam során megismerkedtünk egymás iskoláival és egy kicsit beleláttunk a különböző országok oktatásába is. Minden nap volt egy elméleti anyag ami alapján haladtunk, de nagyon sok játékos és kreatív feladatot kaptunk az órák során. Gyakoroltuk a „mindfulness” légzést és sétát is. Nagy hangsúlyt fektettünk a SWOT analízisre, de ezzel kapcsolatban is kreatív feladatunk volt. Sokat beszéltünk a különböző érzelmekről és az érzelmek és kultúra kapcsolatáról is. Ezzel kapcsolatban volt egy feladatunk a Barcelonai Nemzeti Múzeumban is, ahol festményekhez és szobrokhoz kapcsolódó érzelmeket beszéltünk meg. Látogatást tettünk a helyi egyetem könyvtárába is, ahol a különböző érzékszervekre ható impulzusokat vizsgáltuk. Sokat beszéltünk a munka és a magánélet közötti egyensúly megtartásáról, valamint a kiégés elkerüléséről és folyamatáról is.

Minden nap nagyon jó hangulatban telt, sokat nevettünk. Az oktató is nagyon kedves és segítőkész volt mindenben. Szünetekben kávét, teát és vizet is fogyaszthattunk, valamint többször kaptunk kekszeket is.

Az órák után nem volt kötelező program, így minden nap beosztottam a szabadidőmet. Mivel Barcelona híres Antoni Gaudí építészetéről, ezért az ő műveit mindenképp szerettem volna megtekintetni. Így megnéztem a Sagrada Famíliát, a Casa Battlót, a Casa Milát és a Güell Parkot is. Ezenkívül jártam a helyi híres piacon a La Boqueria-n is, ahol helyi ételeket és italokat kóstoltam. Elmentem a Montjuic és a Tibidabo hegyre és sétáltam a város gótikus negyedében is. Kicsit bele láthattam a helyi kultúrába, ami számomra nagyon izgalmas volt. Amíg ott tartózkodtam volt egy helyi ünnep is Sant Jordí ünnepe, amit a rózsák és könyvek ünnepének is hívnak. Ez a nap a helyieknek nagyon különleges és városszerte mindenki ünnepli. Az a szokás, hogy ezen a napon rózsát adnak egymásnak az emberek.

A szombati napon már nem voltak óráink, erre a napra mindenki kapott egy belépőt egy olyan látnivalóhoz amit választott. Én a városnéző buszra kértem jegyet, így kényelmesen megnézhettem a város főbb nevezetességeit.

Nagyon sok ismerettel és jó élménnyel gazdagodtam a kurzus során és nagyon sok szép művészeti alkotást láttam.

 

 

Pap Szilvia

 

 

Fényképek