RIROSZ, 2020. február

2020 februárjában került sor a Pécsi Éltes EGYMI által szervezett Ritka Betegségek Világnapja konferenciára. Az esemény helyszíne a Zsolnay Kulturális Negyed E78-as rendezvényterme volt.

A szakmai programok keretében előadás hangzott el a fejlesztő nevelésben és oktatásban használt kommunikációs lehetőségekről, a Down dada mentorhálózat  felépítésének tapasztalatairól, a szociális ellátás helyzetéről a ritka betegségekben és művészettörténeti kalandozások zajlottak le „Utódok és boldog ősök„ témakörében.

Az előadásokat intézményvezetők, neves kutató orvosok, és érintett szülők tartották. A helyszínen a szervezők az előadások mellett, információs standokkal, tanácsadással, játszóházzal, vásárral, fejlesztőjátékokkal várták az érdeklődőket. A élő webes konferencia segítségével jelen voltak a szlovéniai, erdélyi és szlovákiai speciális Iskolájának tanárai és az érdeklődő szülők. A rendezvény pécsi helyszínén ERASMUS+ információs standot állítottunk fel, ahol bemutattuk a „ Légy Biztonságban Ma” címen futó Iskolai-óvodai partnerségek pályázat keretében zajló projektünket. Levetítésre kerültek a partneriskolák bemutatkozó filmjei és bemutattuk a projekt eddigi eseményeit és hatásait.

A konferencián részt vettek a város köznevelési szakemberei, az Orvostudományi Egyetem tanárai és érdeklődő hallgatói, érintett és érdeklődő szülők. Kiállítást szerveztünk a „Járművek” projekthét keretében készült rajzokból. A kiállítás megnyitójaként a „Járművek” szavalóverseny nyertes helyezettje elmondta versét.

A rendezvény előadásai és bemutatói hozzájárultak ahhoz, hogy az érintett szülők és szakemberek átfogó képet kapjanak arról a munkáról, mely az érintett családokat segíti abban, hogy társadalmi beilleszkedésük könnyebb legyen, de nagy segítséget jelentettek abban is, hogy a problémákban nem érintett szakemberek és szülők is képet kapjanak azokról a problémákról és lehetőségekről, mely ezeket a családokat érinti. A rendezvény nagy segítséget jelent, hogy az ép gyerekeket és a sérült gyerekeket nevelő családok közelebb kerüljenek egymáshoz, ezen felül kiváló lehetőséget biztosított az iskolában folyó Erasmus+ projektek népszerűsítéséhez. Az előadások keretében külön beszámolók hangzottak el egyéni mobilitásokról és az azokon szerzett szakmai tapasztalatokról, melyeket az iskola beépített mindennapos munkájába.

 

Az eseményhez tartozó fotóalbum az alábbi linken érhető el: