Sajátos nevelési igény  –   az inklúzió kihívása /Portugália/

Sajátos nevelési igény  –   az inklúzió kihívása

( Special needs – challenge of inclusion )

 

2021 októberében érkeztem egy hétre a portugáliai Sesimbrába, hogy a CREF ( Sesimbra Educational Resources and Training Centre) által szervezett képzése vegyek részt.

A képzés célja az volt, hogy iskola és intézménylátogatások , valamint előadások és gyakorlatok keretében megismerkedjünk a portugál közoktatás teljes átalakítása során megvalósuló  inklúziós törekvésekkel.

Az angol nyelven zajló előadások során a lisszaboni egyetem tanárai mutatták be számunkra az új, (2018-as) portugál közoktatási törvény bevezetését követő projekteket, módszereket és eljárásokat, valamint eszközöket, melyeket a teljes integráció érdekében vezettek be.

Látogatást tettünk a lisszaboni Forbrain Központ Snoozelen szobájában, amely egyedülálló fejlesztések eredménye. Megismertünk sajátos nevelési igényű tanulók számára kidolgozott alkalmazásokat, eszközöket. Nagy élmény volt a XXI.-századi osztályterem technikájának megismerése.

Hospitáltunk a” Sampaio Basic School”-ban, és a “Boa Água Basic School”-ban  Quinta do Conde-ban.

 

Különleges szálláshelyen tölthettük a szabadidőnket, a sesimbrai tengerparton álló „Hotel do Mar”-ban. Vendéglátóinknak köszönhetően portugál nemzeti vacsoraesten és brazil vacsoraesten vehettünk részt. Kirándultunk Sintrába, a portugál királyok nyári üdülőhelyére.  Lisszabon nevezetességeivel ismerkedtünk meg és naplementét csodálhattunk meg Európa „legnyugatabbra” lévő szárazföldi pontján a Cabo da Roca-n.

Csoportomban lengyel, spanyol és észt kollégákkal dolgoztam együtt. Az ott kialakított szakmai kapcsolatokat jelenleg is ápolom. Célom, az ott megismert újdonságok átadása az Éltes EGYMI-ben dolgozó munkatársaim számára.

 

 

Györgyné Ferencz Judit

 

Fényképek