RIROSZ – 2019. február

 

2019 februárjában került sor a Pécsi Éltes EGYMI által szervezett Ritka Betegségek Világnapja c. konferenciára.


Az esemény helyszíne a Zsolnay Kulturális Negyed E78-as rendezvényterme volt.
A rendezvényen a korai fejlesztés intézményrendszeréről és szerepéről hangzott el előadás, és a korai fejlesztés szerepéről a ritka betegségek kapcsán. A családi mindennapokról hallgathattak előadást a súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermekek esetében és arról, hogy a védőnőnek mi a szerepe az ilyen gyerekeket nevelő családok mellett. Előadás hangzott el a sorstársi mentorálás szerepéről a sérült gyermek születése után, majd a művészet és a valóság kapcsolatáról beszélt egy neves egyetemi oktató. Az előadásokat intézményvezetők, neves kutató orvosok és érintett szülők tartották.

A rendezvény területén az előadások mellett információs standokkal, tanácsadással, játszóházzal, vásárral, fejlesztőjátékokkal várták az érdeklődőket. A rendezvényen élő webes konferencia segítségével jelen voltak a Kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának tanárai és az érdeklődő szülők. A rendezvény pécsi helyszínén ERASMUS+ információs standot állítottunk fel, ahol bemutattuk az „Interaktív Programok és Kreatív Terápiák” címen futó Iskolai-óvodai partnerségek pályázat keretében zajló projektünket. Levetítésre került a kolozsvári iskola bemutatkozó filmje, és bemutattuk a projekt eddigi eseményeit és hatásait.
A konferencián részt vettek a város köznevelési szakemberei, az Orvostudományi Egyetem tanárai és érdeklődő hallgatói, érintett és érdeklődő szülők. A rendezvény zárásaként a Pécsi Éltes EGYMI állatasszisztált terápiás szakemberei bemutatót tartottak az iskolában folyó terápiás munkáról.
Az érdeklődők megismerkedhettek az iskolában folyó egyéb terápiákkal és szóba kerültek, a projekt kapcsán,
a bevezetésre kerülő újabb terápiák. A rendezvényen az Eck Imre Művészeti Iskola diákjai és a Pécsi Éltes EGYMI tanulói közös kórus éneklésen vettek részt. A közös próbák és a fellépés közelebb hozta a sérült és az ép gyerekeket egymáshoz és így nagyban segítette a társadalmi integrációt.

A rendezvény előadásai és bemutatói hozzájárultak ahhoz, hogy az érintett szülők és szakemberek átfogó képet kapjanak arról a munkáról, mely az érintett családokat segíti abban, hogy társadalmi beilleszkedésük könnyebb legyen, de nagy segítséget jelentettek abban is, hogy a problémákban nem érintett szakemberek és szülők is képet kapjanak azokról a problémákról és lehetőségekről , mely ezeket a családokat érinti. A rendezvény nagy segítséget jelent, hogy az ép gyerekeket és a sérült gyerekeket nevelő családok közelebb kerüljenek egymáshoz.